Alt du skal vide om ulykkesforsikringsselskaber
Hvilke sager skal behandles hos et ulykkesforsikringsselskab?
Ulykkesforsikringsselskabers dækning afhænger af den konkrete forsikringsaftale, som der er indgået mellem forsikringsselskabet og forsikringstageren. Når man er usikker på, hvorvidt en skade er dækket af sit ulykkesforsikringsselskab, vil det derfor altid være en god ide at tjekke sin forsikringspolice, idet det heraf vil fremgå, hvad der dækkes af forsikringsselskabet.
For at man kan få dækket en skade hos sit ulykkesforsikringsselskab, skal man, som det ligger i navnet, have været udsat for en ulykke. En ulykke er ofte karakteriseret ved, at man er blevet udsat for en pludselig hændelse, som har medført personskade.
Hvad kan man få dækket af et ulykkesforsikringsselskab?
Som nævnt afhænger dækningen af den enkelte forsikringsaftale, idet der er mulighed for at vælge en række tilvalg, når man skal tegne en ulykkesforsikring.
Der kan enten være tale om heltidsdækning eller deltidsdækning, når man har tegnet en ulykkesforsikring. Ved heltidsdækning er man dækket hele døgnet rundet, dvs. både når man er på arbejde og i fritiden. Denne form for dækning kan give mening, hvis man arbejder som selvstændig erhvervsdrivende, og ikke er dækket af en arbejdsskadeforsikring gennem sit arbejde. Hvis man i stedet har deltidsdækning, vil man kun være dækket af forsikringsselskabet i sin fritid.
Derudover skal det nævnes, at der kan være forskel på, hvilke poster man kan få dækket ved sit ulykkesforsikringsselskab, idet der her er mulighed for at tilvælge en lang række poster, hvorfor det kan være svært at tegne et generelt billede af, hvad der dækkes af et ulykkesforsikringsselskab. Der er dog nogle poster, som altid vil blive dækket af et ulykkesforsikringsselskab. Dette gælder for godtgørelse for varigt mén, som altid vil dækkes af et ulykkesforsikringsselskab. For at man kan få denne type godtgørelse skal man som følge af ulykken have pådraget sig varig skade, som ofte skal udgøre enten 5% eller 8% varigt mén alt efter den enkelte police. Derudover vil man også ofte kunne få dækket behandlingsudgifter i op til et år efter ulykken hos sit ulykkesforsikringsselskab, hvis som følge af ulykken har brug for behandling, herunder eksempelvis fysioterapiforløb og eller kiropraktorforløb. Udover disse poster, som næsten altid dækkes, har man som nævnt mulighed for at tilvælge en række øvrige poster, som skal dækkes, herunder eksempelvis tandbehandling, psykiatribehandling med flere.
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din skade er dækket af dit ulykkesforsikringsselskab, er du velkommen til at kontakte Nikolajsen Advokatfirma for en uforpligtende samtale, hvor du sammen med en af vores erfarne personskadeerstatningsadvokater kan finde ud af, hvad netop din ulykkesforsikring dækker.
Hvilke forhold kan medføre, at en ulykke ikke er dækket af ulykkesforsikringsselskabet?
Der er i langt de fleste policer oplistet en lang række undtagelser til ulykkesforsikringsselskabets dækning. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din ulykke er undtaget dækning, vil det derfor altid være en god ide at tjekke din police. Derudover er det også en god ide at kontakte en erstatningsadvokat med speciale i personskade og ulykkesforsikringer, som kan hjælpe dig med din sag.
Der er nogle forhold, som ofte er undtaget dækning, uanset hos hvilket forsikringsselskab man har ulykkesforsikring. Dette gælder for følgende eksempler, hvis de er hovedårsag til ulykken:
- selvforskyldt beruselse,
- sygdom,
- påvirkning af euforiserende stoffer,
- hvis ulykken er forårsaget med vilje,
- hvis ulykken er forårsaget ved groft uagtsomhed.
Hvad skal jeg være opmærksom på, hvis jeg gerne vil anmelde en skade til mit ulykkesforsikringsselskab?
Når man har været udsat for en ulykke, som har medført, at man har pådraget sig personskade, er det vigtigt, at man sørger for at opsøge læge eller skadestue hurtigst muligt, således at man kan få dokumenteret skadens sammenhæng med ulykken. Det kan være en god ide at bede om at få lov til at læse journalnotatet igennem, således at man er sikker på, at der er refereret i overensstemmelse med dét, som man har fortalt.
Efterfølgende er det vigtigt, at man sørger for at anmelde skaden til sit ulykkesforsikringsselskab hurtigst muligt. Dette er vigtigt, idet det for det første forøger muligheden for, at man kan få dækket skaden. Dette er begrundet i det faktum, at forsikringsselskabet ikke vil anse det for sandsynligt, at skaden skyldes uheldet, hvis man først anmelder uheldet og skaden efter noget tid. Derudover er det vigtigt at sørge for at anmelde skaden hurtigst muligt, da man herved kan undgå, at sagen forældes. For at undgå at kravet forældes, skal man sørge for at anmelde ulykken skriftligt inden 3-årsdagen for ulykken. Derudover er det en god ide at sørge for, at forsikringsselskabet skriftligt anerkender, at ulykken er omfattet af dækningen, idet man herved sikrer sig, at der foreligger bevis for, at ulykken er anerkendt. Når en skade er anmeldt til ulykkesforsikringsselskabet inden for 3 å efter ulykken, vil kravet tidligst kunne forældes 1 år efter, at forhandlingerne med ulykkesforsikringsselskabet er afsluttet, idet de enten delvist eller helt afviser at dække kravet.
Er du i tvivl om, hvorvidt dit krav er forældet, er du velkommen til at kontakte en erfaren advokat med speciale i ulykkesforsikringsselskaber og personskade, som kan rådgive dig nærmere herom.
Kan jeg kræve renter af mit erstatningskrav mod ulykkesforsikringsselskabet?
Der er mulighed for at kræve renter af sit erstatningskrav efter forsikringsaftalelovens § 24, idet ulykkesforsikringsselskaber er omfattet af denne lov. Efter denne bestemmelse kan man kræve forsikringsydelsen, dvs. erstatningen, udbetalt 14 dage efter, at selskabet var i stand til at indhente de oplysninger, der er nødvendige til bedømmelse af forsikringsbegivenheden og fastsættelse af forsikringsydelsens størrelse, herunder både hvis der er tale om engangsudbetaling eller acontoudbetaling. Hvornår dette tidspunkt foreligger, afhænger af de konkrete omstændigheder i sagen, og det vil være en god ide at få hjælp af en erstatningsadvokat med speciale i ulykkesforsikringsselskaber til denne del af sagen. Hvis man kan kræve renter, kan det kræves i overensstemmelse med rentesatsen hos Nationalbanken, som siden 2015 har været 8,05 %.
Hvad skal jeg gøre, hvis jeg vil klage over en afgørelse fra mit ulykkesforsikringsselskab?
Hvis man bliver uenig med sit forsikringsselskab omkring dækningen, er der mulighed for at indhente en udtalelse fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring vedrørende det varige mén. Begge parter kan anmode om udtalelsen, og det er den, som har anmodet om den, som skal betale for udtalelsen.
Hvis selskabet helt eller delvist afviser at anerkende og dække kravet, har man først og fremmest mulighed for at klage til selskabets klageansvarlige. Hvis den klageansvarlige fastholder afvisningen, kan man rette henvendelse til Ankenævnet for Forsikring, som kan rette kritik mod selskabet. Man er ikke bundet af ankenævnets udtalelse, hvorfor man herefter har man mulighed for at prøve sagen ved domstolene. Man skal være opmærksom på, at dette skal ske senest 1 år efter, at selskabet har afvist kravet, eller at man har modtaget afgørelse fra ankenævnet. Sagen kan dog ikke forældes før 3 – årsdagen for ulykken, uanset om dette tidspunkt ligger efter den nævnte 1 årsdag.
Advokat til sag mod ulykkesforsikringsselskab
Der er ikke et krav til at man mod ulykkesforsikringsselskabet skal benytte en advokat, men hvis man vil klage over en afgørelse fra et ulykkesforsikringsselskab, er det en god ide at få bistand fra en erstatningsadvokat, som kan hjælpe med at slå ned på de punkter, hvor man mener, at ulykkesforsikringsselskabet tager fejl.
Du er altid velkommen til at kontakte advokatfuldmægtig Cathrine Svendsen for en uforpligtende samtale på mail cathrine@nikolajsen.nu eller telefon 88770613.