Arv & dødsbobehandling

ARV OG DØDSBOBEHANDLING

En ting er helt sikkert, vi skal alle herfra på et tidspunkt, selv om de færreste af os tænker på dette i dagligdagen.
​Man bør derfor overveje, hvordan arven skal fordeles. Opretter man ikke et testamente, fordeles arven efter arvelovens regler, hvilket ikke altid stemmer overens med afdødes ønske.
Generelt giver fordeling af arv anledning til en række problemstillinger, ikke kun med selve fordelingen af aktiver, men også ved valg af den mest hensigtsmæssige boskifteform samt skatter og afgifter.

HVAD ER ET DØDSBO?

Et dødsbo er en betegnelse over alt det, som en afdød person efterlader sig. Det vil sige, at det eksempelvis er hele den afdødes formue og alle de ejendele, som den afdøde ejede. Et dødsbo indeholder derfor mange forskellige aktiver, herunder for eksempel den afdødes bil, møbler og penge. Dødsboet indeholder dog også den afdødes passiver, dvs. gæld.

 

HVORDAN FOREGÅR BEHANDLING AF ET DØDSBO?

Det er forskelligt, hvem der skal behandle et dødsbo. Ofte vil det være den afdødes livsarvinger, dvs. afdødes børn. Dette betegnes et privat dødsboskifte. Hvis arvingerne kan blive enige om behandlingen og fordelingen af dødsboet, er det derfor muligt for dem at behandle dødsboet uden at inddrage en bobestyrer. Behandlingen af et dødsbo kan dog være svært at overskue, og det kan være svært for de efterladte at håndtere praktiske ting, når de går igennem en rigtig svær tid. Det vil derfor ofte være til stor hjælp for de efterladte at søge advokathjælp for at sikre, at dødsbobehandlingen foregår på bedst mulig vis.

Hvis ikke man ønsker at behandle dødsboet selv, kan man søge hjælp hos en bobestyrer. En bobestyrer er en dødsboadvokat, som har fuldstændig styr på reglerne for dødsboer, og derfor kan varetage behandlingen af dødsboet. Det er muligt at indsætte et bestemt ønske til en bobestyrer i sit testamente. Har man ikke gjort dette, vil Skifteretten i stedet udpege en bobestyrer, der skal sørge for dødsbobehandlingen.

 

HVAD ER ET USKIFTET BO?

Det er ikke i alle situationer, der opstår et dødsbo ved et dødsfald. Hvis den afdøde efterlader sig en ægtefælle, har ægtefællen mulighed for at overtage boet, hvorfor der ikke sker et skifte. Det er dette, der betegnes et uskiftet bo. Man skal dog være opmærksom på, at en række forhold skal være tilstede, førend man kan få lov til at sidde i uskiftet bo. Det er derfor anbefalelsesværdigt, at man søger advokathjælp til at sikre sig, at alle disse forhold og formalia er opfyldt.

RÅDGIVNING

Nikolajsen Advokatfirma kan rådgive dig inden for områderne:

FASTE PRISER

Hos Nikolajsen Advokatfirma tilbyder vi advokatbistand i høj kvalitet til en fair pris.

Prisen aftaler vi på forhånd, så du undgår ubehagelige overraskelser.

HAR DU BRUG FOR ADVOKATBISTAND?

Nikolajsen Advokatfirma kan hjælpe dig med din sag.

RING TIL OS PÅ TELEFON

70 70 71 12​