Ugifte samlevende

UGIFTE SAMLEVENDE

Vælger I at leve sammen i et økonomisk, men papirløst fællesskab, kan I komme mange uforudsete problemer i møde ved at starte samlivet med at forholde jer til, hvad der sker, den dag det ophører – enten fordi I vælger at gå fra hinanden, eller fordi den ene af jer går bort.

FÆLLESBØRN

I har fælles forældremyndighed over fælles barn/børn, hvis I underskriver en fælles omsorgs- og ansvarserklæring, når barnet bliver født og/eller, hvis I har boet sammen inden for de sidste 10 måneder, før barnet/børnene blev født, og faren i den forbindelse anerkendte faderskabet, eller blev dømt til at være far i en faderskabssag ved retten.

ARVBERETTIGET

Hvis I gerne vil arve hinanden, skal I oprette testamente. Arver I hinanden i henhold til testamente, før I har haft fælles bopæl i to år, eller før I får barn eller venter barn, skal der betales ca. 36,25 % i boafgift af arv og forsikringssummer, der kommer til udbetaling til længstlevende. Arver I hinanden, efter at have boet sammen mere end to år, eller efter at I har fået barn, venter barn eller har haft barn, er afgiften kun 15%.

Den længstlevende er ikke automatisk indsat som begunstiget i livsforsikringer, kapitalpensioner m.v. Ønsker I, at den anden skal have forsikringssummen, skal I udfærdige en begunstigelseserklæring – i hvert fald hvis jeres respektive ordninger er oprettet før 1. januar 2008.

​I kan – hvis I har boet sammen i mere end to år, har, har haft eller venter barn – oprette et udvidet samlevertestamente. Det giver den længstlevende af jer en række af de fordele, som længstlevende ægtefæller har ved død.

SAMLIVSOPHÆVELSE

Går I fra hinanden, har den af jer, som har købt en ting, også ret til at tage den med. Har du f.eks. stået for tøjet til børnene, dagligvarerne og ferierejserne, mens din partner har købt fladskærmen, bilen og stereoanlægget, så er det din partner, der tager ejendelene med sig ved samlivsophør.

FÆLLES BOLIG

Går I fra hinanden, men ejer stadig fast ejendom sammen, skal alle beslutninger om denne træffes i enighed. Er I ikke enige, kan den ene af jer eksempelvis blokere for et salg af huset.

​Er godt råd er derfor at få rene linjer nu og undgå uoverensstemmelser senere. F.eks. kan I indgå aftaler, der sikrer jer begge, hvis I en dag skulle gå fra hinanden.

FASTE PRISER

Hos Nikolajsen Advokatfirma tilbyder vi advokatbistand i høj kvalitet til en fair pris.

Prisen aftaler vi på forhånd, så du undgår ubehagelige overraskelser.

HAR DU BRUG FOR ADVOKATBISTAND?

Nikolajsen Advokatfirma kan hjælpe dig med din sag.

RING TIL OS PÅ TELEFON

70 70 71 12​