Børn og unge som begår kriminalitet

Børn og unge som begår kriminalitet

Efter straffelovens § 15 er den kriminelle lavalder i Danmark 15 år. Dette medfører, at du eller barnet ikke bliver straffet for det strafbare forhold hvis du/de endnu ikke er fyldt 15 år.

Hvis du eller barnet er i alderen 10-15 år, kan der dog træffes andre foranstaltninger. Disse sager behandles i ungdomskriminalitetsnævnet. Her kan der træffes foranstaltninger som skal sikre, at du/barnet får hjælp til et liv uden kriminalitet.

Er du en ung voksen, i alderen 18-21, er der ikke love som beskytter dig, men der er nogle hensyn i praksis, altså i tidligere afgørelser, som tager hensyn til, at du er en ung voksen.

Straffesager med børn og unge (15-18 år):

Hvis du har begået et strafbart forhold, vil du normalt komme til en afhøring hos politiet. Til disse møder har du ret til at have en værge, som kan være en forælder med. Der skal også deltage en fra kommunen hvis der rejses sigtelse, altså hvis politiet har vurderet at der er rimelig grund til at mistænke, at du har begået det kriminelle forhold. Hvis der rejses sigtelse, så kan du få en advokat beskikket.

Vi anbefaler, at du medbringer en advokat til dine afhøringer hos politiet – også selvom de ikke har rejst sigtelse endnu. Dette gør vi fordi, de ting du fortæller politiet kan være det som gør, at politiet finder, at de skal rejse en sag imod dig.

Kan du nægte at udtale dig til politiet?

Ja, det kan du godt. Du er ikke forpligtet til at sige noget. Hvis du ikke er anholdt, så kan du rejse dig og gå. Dette kan være rigtig svært at gøre hvis du er under 18 år gammel. Det kan også være rigtig forvirrende når politiet spørger dig om en masse ting. Det er også meget naturligt at blive bange, når man som ung eller barn, sidder overfor politiet uden vejledning.

Politiet skal være neutrale, men deres opgave er også at opklare sagen, derfor anbefaler vi dig, at du får en advokat på sagen så tidligt i sagen som muligt.

Hvad kan advokaten sikre?

Advokaten kan få sagens materiale tilsendt inden du skal til afhøring. Dette materiale må hverken du/barnet eller dine forældre få udleveret. En advokat sikrer derfor, at du ikke går ind til en afhøring i blinde.

En advokat stopper også politiet hvis de stiller spørgsmål de ikke må, eller hvis de begynder at presse dig.

Hvilken advokat skal du så vælge?

Vi anbefaler, at du vælger en advokat som har speciale og forstand på håndtering af børn. Grunden til dette er, at der er et ekstra hensyn at tage, når det er børn der skal igennem disse processer. Systemet er dog ikke indrettet således, at det tager hensyn til om handlingen er foretaget af en på 15 år eller en på 30 år. Politiet kan være mere venlige, men dette er ikke altid tilfældet.

Børn i straffesager oplever ofte, at det er et stort system som er skræmmende og uoverskueligt og her er det vigtigt, at der passes på børnene i denne proces. Der skal også passes på dine forældre, som også er bange for, hvad der nu skal ske.

Børn med diagnoser og i udredning

 Børn og unge med diagnoser i straffesager skal der tages ekstra hensyn til. Der er flere diagnoser, som gør, at du eller barnet tænker meget konkret, hvilket resulterer i, at der ved spørgsmål hos politiet eller i retten kan svares forkert hvilket kan medføre en forkert dom.

Mille Albrektsen hos Nikolajsen advokatfirma har stor erfaring med børn og unge som er på spektret inden for ADHD, Autisme, borderline og dysfunktionelle personlighedsforstyrrelser, samt belastningsreaktioner i straffesager.

Hvad kan denne erfaring tilføre din sag?

Hvis du eller barnet har udfordringer som er diagnosticeret eller i udredning (eller der er en mistanke), så kan det have stor betydning for førelsen af din sag, og for din oplevelse af processen hos både politiet og i retten. Du har nok oplevet ikke at blive forstået, eller at det som du siger bliver misforstået. Dine forældre har nok følt, at de har slået i en pude. Det er vigtigt, at du har en advokat på din sag, som forstår dig som person og kan hjælpe dig igennem sagen.

Er vores fokus på barnet/unge eller på sagen?

 Vores fokus er naturligvis på sagen og vi sikrer, at du får den bedst mulige proces og resultat i retten – men vi har ligeledes et stort fokus på, at barnet/den unge kommer helt igennem processen, sammen med barnets forældre. Vi forsøger at omfavne hele familiens proces.

Børn under 15 år

Er barnet under 15 år, så kan sagen komme for ungdomskriminalitetsnævnet. Sager for børn mellem 15-18 år kan også ryge i børne og ungeudvalget efter de har modtaget en straf.

I ungdomskriminalitetsnævnet, har du ret til advokat, såfremt der er tale om en foranstaltning om anbringelse, altså at du ikke skal bo hos dine forældre.

Hvis sagen alene omhandler foranstaltninger, som skal være forebyggende uden en anbringelse, så er du ikke berettiget til en advokat, men kan møde alene med dine forældre eller værge. Du må gerne medbringe en advokat, men dette skal man selv betale for.

Forfatter

  • Advokat Mille Albrektsen bistår klienter i alle typer af sager inden for familie – og børneretten, herunder eksempelvis i samværssager, bopælssager, forældremyndighedssager og tvangsfjernelsessager.

    Vis alle indlæg

HAR DU BRUG FOR ADVOKATBISTAND?

Nikolajsen Advokatfirma kan hjælpe dig med din sag.

RING TIL OS PÅ TELEFON

70 70 71 12​