Hvornår har du ret til en advokat, i anbringelsessager?

Hvornår har du ret til en advokat, i anbringelsessager?

Hvornår har du ret til en advokat, når kommunen planlægger at anbringe eller har anbragt dit barn?

Anbringelse af et barn er et utrolig stort indgreb i ens familie, og derfor er det også vigtigt, at man får hjælp af en advokat, når kommunen planlægger at anbringe eller har anbragt ens barn. Advokaten kan både hjælpe inden det sker, når det sker og efter det er sket.

Der er (heldigvis) strenge regler og krav til kommunen, som skal overholdes, inden kommunen kan anbringe et barn fra hjemmet uden forældrenes samtykke. Det er ikke altid, at kommunen gør nok for familien, så en evt. anbringelse kan undgås, inden kommunen vælger at gå efter anbringelse. Derfor er det vigtigt for dig at kende dine rettigheder, hvis kommunen begynder at tale om anbringelse.

Har jeg ret på en advokat?

Du har altid ret til at tage en advokat med til møde på kommunen. Det må kommunen ikke sige nej til på noget tidspunkt. Hvis kommunen indkalder dig til f.eks. en underretningsmøde, har du krav på at have advokat med på mødet, selvom du så selv skal betale for advokaten.

Hvis kommunen går efter at anbringe dit barn, og du ikke er enig, har du krav på en advokat, som kommunen skal betale. Du bestemmer selv, hvilken advokat du vil have. Vi anbefaler, at du får en advokat, som kender anbringelsesområdet rigtig godt, da området behandles meget anderledes end andre sagsområder indenfor juraen.

Kommunen indstiller anbringelsen til et Børn- og Ungeudvalg, som er dem, der tager den endelige beslutning, om dit barn skal anbringes. Børn- og Ungeudvalget består af udvalgte politikere og fagpersoner foruden en juridisk dommer, så det ikke er kommunen selv, der i sidste ende beslutter, om barnet skal anbringes.

Til mødet i Børn- og Ungeudvalget har du også krav på en advokat betalt af kommunen. Det har du altid, når en sag behandles i Børn- og ungeudvalget?

Hvis barnet bliver anbragt, kan du klage til Ankestyrelsen og retten. Muligheden for at få prøvet sagen tre gange på kommunens regning er netop fordi, det er en meget indgribende beslutning at anbringe et barn.

Hvilke sager skal op i Børn- og ungeudvalget?

Foruden en anbringelse af barnet, som skal tages op løbende i udvalget, skal sagen også i udvalget, hvis

  • Barnets ikke er anbragt men skal undersøges, mens det bor et andet sted end derhjemme
  • Barnet skal flytte anbringelsessted
  • Barnet skal flytte på en delvis lukket afdeling eller sikret institution
  • Samvær med barnet skal være mindre end en gang om måneden eller afbrydes helt
  • Barnet bliver tilbageholdt i op til 14 dage på opholdsstedet
  • Der skal være brev- og telefonkontrol
  • Bortadoption af barnet uden samtykke

Hvem har ret til en advokat?

Det er forældremyndighedsindehaverne, der har ret til at møde i Børn- og Ungeudvalget og derfor have en advokat.

Børn, der er fyldt 10 år, har også ret til en advokat, og de bliver også tilbud at møde i Børn- og Ungeudvalget.

Advokat til brug i familiesager

Sebastian Nielsen har omfattende erfaring med anbringelsessager, da han har mange års erfaring fra Ankestyrelsen. Sebastian er her for at hjælpe dig, hvis du kommer i den uheldige situation, at dit barn skal anbringes eller er anbragt. Ring til Sebastian på telefon 88770616, eller skriv til sebastian@nikolajsen.nu.

Forfatter

  • Sebastian Nielsen

    Sebastian er en advokat, der specialiserer sig i familieret og fast ejendom. Han hjælper klienter med sager om samvær, forældremyndighed, bopæl, tvangsanbringelse, tvangsadoption, separation, skilsmisse, bodeling og ægtepagter. Sebastian repræsenterer også børn og unge i Ungdomskriminalitetsnævnet og bistår boligkøbere med ejendomskøb samt sager om fejl, mangler og nabostridigheder.

    Vis alle indlæg Advokat

HAR DU BRUG FOR ADVOKATBISTAND?

Nikolajsen Advokatfirma kan hjælpe dig med din sag.

RING TIL OS PÅ TELEFON

70 70 71 12​